איך מתמודדות עם הריון בסיכון?

איך מתמודדות עם הריון בסיכון?

הריון הוא חוויה מרגשת אך מורכבת, שבמהלכה מתבצעים תהליכים רבים בגוף האישה. אך לעיתים, במהלך הריון, עשויים להופיע סיבוכים רפואיים שמעלים את רמת הסיכון לאם ולעובר. במקרים כאלו, ההריון מוגדר כ"הריון בסיכון גבוה", והוא דורש מעקב וטיפול צמודים כדי להבטיח את בריאות האם והתינוק.

פרופ' רינת גבאי בן זיו היא מומחית ברפואת נשים ובעלת התמחות ייחודית בהריון בסיכון גבוה. היא נחשבת לאחת הרופאות המובילות בישראל בתחום זה. תחום עיסוקה כולל מעקב וטיפול בנשים עם הריונות בסיכון גבוה בשל מגוון סיבות רפואיות, כגון סיבוכים הקשורים בהריון, בעיות רפואיות קיימות של האם או סיכון מוגבר לתינוק.

מהו הריון בסיכון?

שאלנו את פרופ' רינת גבאי בן זיו, מה זה אומר. "הריון בסיכון" היא מסבירה- " מוגדר כמצב שבו קיימים גורמים המעלים את הסיכון לבריאות האם, העובר או היילוד. בעוד שבכל הריון יש מידה מסוימת של סיכון, בהריון בסיכון מדובר בגורמים המגבירים את הסיכון מעבר לרגיל. הסיכון יכול לנבוע ממחלות רקע של האם, כגון יתר לחץ דם, סוכרת טרום הריונית, בעיות בקרישת דם, מחלות מעי דלקתיות ועוד. בנוסף, מצבים הקשורים להריון עצמו, כגון הריון מרובה עוברים או סיבוכים שמתפתחים במהלכו כמו רעלת הריון או סוכרת הריונית, עלולים להעלות את רמת הסיכון. גם גורמים הקשורים בעובר, כמו האטה בגדילה תוך רחמית או מומים עובריים, נחשבים לגורמים תורמים להריון בסיכון. גורמים נוספים המשפיעים על רמת הסיכון כוללים גיל האם, היסטוריה של לידות קודמות עם סיבוכים, או הריונות קודמים שהסתיימו בלידה מוקדמת.הריון בסיכון הוא מצב שבו קיימים גורמים מסוימים העלולים לסכן את בריאות האישה ההרה או את בריאות העובר. מצבים כמו יתר לחץ דם, סוכרת הריונית, רעלת הריון, בעיות בקרישת דם, מחלות כרוניות, או הריון מרובה עוברים יכולים להעלות את רמת הסיכון במהלך ההריון. גם לגורמים גנטיים, גיל האם, עבר של לידות קודמות עם סיבוכים או הריון קודם שהסתיים בטרם עת יש השפעה על רמת הסיכון".

הטיפול בהריון בסיכון גבוה

כדי להתמודד עם סיכונים אלו, נשים בהריון בסיכון גבוה נדרשות למעקב רפואי הדוק. במקרים רבים, יש לבצע בדיקות תכופות יותר, כמו בדיקות אולטרסאונד מפורטות, ניטור התפתחות העובר, בדיקות דם ושתן, ואפילו טיפולים מיוחדים במידת הצורך.

מטרת המעקב המיוחד היא לזהות כל בעיה פוטנציאלית בשלבים מוקדמים, כדי לאפשר לנו להעניק את הטיפול הטוב ביותר לאם ולעובר. בכל הריון בסיכון קיים דגש מיוחד על התאמת הטיפול לצרכים הייחודיים של כל אישה, תוך שיתוף פעולה עם רופאים ממגוון תחומים רפואיים.

מתי לפנות לרופא מומחה להריון בסיכון?

במידה ואת חווה אחד מהמצבים הבאים במהלך ההריון, ייתכן שתזדקקי למעקב צמוד ולהתייעצות עם מומחה בהריון בסיכון:

  • יתר לחץ דם או סוכרת שהופיעו לפני ההריון או במהלכו
  • היסטוריה של הפלות או לידות מוקדמות
  • סיבוכים בלידה קודמת או בעיות גנטיות במשפחה
  • הריון מרובה עוברים (תאומים, שלישיות וכד')
  • כל מחלה כרונית הדורשת מעקב רפואי

כיצד להתמודד נפשית עם ההריון בסיכון?

מעבר לאתגרים הבריאותיים, נשים בהריון בסיכון מתמודדות לעיתים קרובות גם עם אתגרים רגשיים. המחשבות והחששות לגבי בריאות התינוק ושמירה על בריאותן האישית עשויות לעורר לחץ וחרדה.

כך שההמלצה הטובה ביותר היא לשתף את הרופא או המטפל בכל חשש, ולפנות לתמיכה מקצועית במידת הצורך. התמיכה של הסביבה הקרובה ושל אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש יכולה להקל על תחושות החרדה והדאגה, ולהפוך את תקופת ההריון לקלה יותר.

פרופ' גבאי בן זיו פעילה במחקר ופרסמה מאמרים מדעיים בנושאים הקשורים להריון בסיכון, בריאות האם והעובר, וניהול סיבוכים במהלך ההריון. היא התראיינה לפודקאסט הרפואה שלנו – "בחזית הרפואה" וסיפרה על דרכה מעוררת ההשראה. לצפייה והאזנה בפודקאסט –

הריון בסיכון עשוי להישמע מאיים, אך בעזרת מעקב רפואי קפדני והכוונה נכונה, ניתן להפחית את הסיכונים ולהגיע ללידה בטוחה ובריאה. מומחים כמו פרופ' רינת גבאי בן זיו פועלים יום-יום כדי להבטיח לנשים ולתינוקות הרכים את התנאים הטובים ביותר גם בהריון מורכב.

מאמרים נוספים:

כל הרופאים המובילים
במגוון התמחויות