הסחרחורת משגעת אותך? בואו נבין למה זה קורה

הסחרחורת משגעת אותך? בואו נבין למה זה קורה

כרבע מהאוכלוסייה סובלים מורטיגו בשלב מסוים בחייהם. ורטיגו, המתואר פעמים רבות כסחרחורת, הוא תחושה בה הסביבה נמצאת בתנועה או בסחרור למרות שהיא למעשה סטטית.

ורטיגו- הוא תחושה של סחרור שיכולה להשפיע על שיווי המשקל והפעילות היומיומית של האדם באופן מעיק, טורדני ומשבש את שגרת היום יום.  זהו מצב שכיח אך לעיתים קרובות לא מספיק פתור או מתווך בצורה ברורה  מבחינה רפואית. ישנם גורמים שונים שיכולים להוביל לסחרחורת, החל מבעיות באוזן הפנימית ועד לתופעות לוואי תרופתיות. חשוב להבין ולהתמצא בסיבות השונות על מנת לנהל את המצב בצורה היעילה ביותר.

תסמינים של ורטיגו:

  1. ליקוי בהתמצאות במרחב
  2. בחילות והקאות
  3. אובדן ריכוז
  4. ראייה מטושטשת

סוגי ורטיגו:

קיימים שני סוגים של ורטיגו – ורטיגו פריפריאלי-  וורטיגו התקפי:

ורטיגו פריפריאלי (היקפי) –

ורטיגו פריפריאלי הוא השכיח בדרך כלל. מקורו בבעיה באיבר שיווי המשקל המצוי באוזן הפנימית. לעיתים, הבעיה כוללת גם את עצב השמיעה.
ורטיגו פריפריאלי עלול להתפתח גם עקב גורמים שונים, בהם דלקת של העצב הוסטיבולרי, תזוזה של קריסטלים באוזן הפנימית ועוד.

ורטיגו התקפי – תנוחתי שפיר ( Benign paroxysmal positional vertigo – BPPV) –

ורטיגו- מיקום שפיר התקפי מתרחש כאשר חלקיקי סידן זעירים באוזן הפנימית מתנתקים ממקומם ונעים לתוך התעלות החצי-מעגליות. תזוזה זו עלולה לעורר התקפי ורטיגו פתאומיים ואינטנסיביים, המופעלים לרוב על ידי שינויים בתנוחת הראש.

בנוסף יש גורמים נוספים הגורמים לתחושת סחרחורת כמו:

מחלת מנייר-  מאופיינת  לרוב בהצטברות נוזלים באוזן הפנימית.  מה שמוביל לכל מיני סוגי תחושות קבועות ולא להתקפים חולפים כמו ורטיגו, אובדן שמיעה, תחושת ריחוף, טינטון (צלצולים באוזניים) ותחושת מלאות באוזן. הסיבה המדויקת למחלת מנייר אינה מובנת במלואה, אך מאמינים שהיא קשורה לחוסר איזון נוזלים באוזן הפנימית.

 בעיות באוזן הפנימית

אחד הגורמים העיקריים לסחרחורת קשור לבעיות באוזן הפנימית. לאוזן הפנימית תפקיד מכריע בשמירה על איזון והתמצאות במרחב. מצבים כגון ורטיגו – מיקום שפיר התקפי (BPPV), מחלת מנייר, ודלקת עצבים וסטיבולרית עלולים לשבש את התפקוד התקין של האוזן הפנימית, מה שמוביל לאפיזודות של ורטיגו.

דלקת עצב וסטיבולרית

דלקת עצב וסטיבולרית נגרמת בדרך כלל על ידי זיהום ויראלי שמשבש את העצב הווסטיבולרי באוזן הפנימית. דלקת זו עלולה להפריע להעברת האותות הקשורים לאיזון למוח, וכתוצאה מכך ורטיגו חמור, בחילות וחוסר איזון.

  חלק מהאנשים חווים ורטיגו כסימפטום המתלווה למיגרנות, המכונה מיגרנות וסטיבולריות. ההתמודדות הזאת יכולה להיות מלווה בכאב ראש, רגישות לאור ולקול, וכאשר אתם חשים שיש לכם מיגרנה יש לגשת ולאבחן את זה, כי אולי היא חלק מורטיגו.

כעת אחרי שהבנו את הסיבות השכיחות, נוכל לשים זרקור גם על תופעות לוואי תרופתיות שלעיתים גורמות גם הן לתחושת סחרור. תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית, לחץ הדם או משנות את ההרכב הכימי של האוזן הפנימית עלולות להוביל לסחרחורת ולורטיגו. כמו:

  • אנטיביוטיקה.
  • תרופות ללחץ דם.
  • תרופות המשמשות לטיפול בדיכאון או חרדה.
  • תרופות נגד כאבים.
  • תרופות המשמשות לטיפול בסרטן (כימותרפיה).

שיטות לאבחון וטיפול:

פיזיותרפיה וסטיבולרית

מטרת הטיפול היא להקטין את סימני הסחרחורת ולשפר את שיווי המשקל והריכוז הבעיתי המותאמים אישית

בדיקת V-HIT

מטרת הבדיקה היא לבדוק את פעולתן של התעלות החצי קשתיות במערכת הוסטבולרית

פלטת כוח פוסטוגרפיה

מטרת הבדיקה היא בדיקת יציבות, המיועדת לבחון את היציבות הכללית של גוף

מאמרים נוספים:

כל הרופאים המובילים
במגוון התמחויות