העולם כן מסתובב סביכם: תחום האוטו-נוירולוגיה הוא אחד המרתקים במחקר הרפואי הבינלאומי. נכון להיום, כרבע מהאוכלוסייה בעולם סובלת מבעיית סחרחורות ואיבוד שיווי משקל. ד"ר ראובן ישי, מנהל המכון הרפואי לאא"ג, סחרחורות ושיווי משקל במדיקל וילג' בחדרה, מסביר
כולנו הרגשנו את זה לפחות פעם אחת בחיינו: העולם מסתובב סביבנו הלוך ושוב, בעוד אנחנו קפואים במקום וחשים בחילה נוראית. תלונות על סחרחורות הן מהשכיחות ביותר בעולם בקרב הפונים לעזרה רפואית; 25% מהאוכלוסייה סובלת מהבעיה הזו. כאלף אנשים מעל גיל 65 נופלים בישראל מדי יום. במספר שנתי, מדובר על כ-350 אלף אנשים, ביניהם כמחצית מאוכלוסיית בני ה-75.
נדגיש: זה לא משנה עד כמה אתם חיוניים ונמרצים – נפילה בגילים האלו היא עניין רציני ביותר, וגורמת פעמים רבות לשברים, אשפוזים, ירידה בתפקוד ובניידות, דיכאון ואף למוות; במקרים בהם לא נגרם נזק גופני, יתכנו כאבים כרוניים, חשש מנפילה חוזרת וכתוצאה מכך הימנעות מפעילות. כל אלו עלולים לגרום לירידה בניידות, שהינה תנאי הכרחי לעצמאות ולהשתייכות חברתית.
למרות הנתונים הללו, שאולי הפתיעו אתכם, מעט מאד מהאנשים שישמעו את המילה הארוכה "אוטו-נוירולוגיה" ידעו על מה מדובר. מהסיבה הזו, החליט ד"ר ראובן ישי, רופא בכיר ומנתח במחלקת אא"ג (אף-אוזן-גרון) בבית חולים רמב"ם, שמוביל בימים אלו גם את המכון הרפואי לאא"ג, סחרחורת ושיווי משקל במדיקל וילג' בחדרה – לרוץ במשך לילה שלם. ד"ר ישי אמנם עוסק במרתונים וריצות למרחקים ארוכים בצורה מקצועית, אך באותו לילה הוא לקח על עצמו אתגר אדיר: לרוץ לראשונה בחייו אולטרה-מרתון של 166 ק"מ, כאשר כל ק"מ של ריצה יוקדש לצורך גיוס להקמת מרכז לבעיות סחרחורת ושיווי משקל בבית החולים רמב״ם. המטרה הגדולה הייתה להעלות את המודעות בציבור לתחום הרפואי החשוב הזה.
"תופעה מוכרת אצל אנשים מבוגרים היא שפעמים רבות הם יעדיפו להתעלם מתחושות של סחרחורות ואיבוד שיווי משקל, ולהסתיר את זה מהסביבה שלהם", מסביר ד"ר ישי. "ישנן מספר סיבות אפשריות לתופעה הזו. הראשונה היא התפישה שהודאה בסחרחורת או בעיות שיווי משקל היא סימן לחולשה או להזדקנות. סטיגמה חברתית זו עלולה להוביל אנשים מבוגרים לחוש בושה או מבוכה על כך שהם חווים תסמינים כאלה. סיבה נוספת קשורה לחשש מאובדן עצמאות, מה שעלול להשפיע על היכולת של האדם לנוע בביטחון ולבצע משימות יומיומיות. סיבה שלישית היא חוסר מודעות. ייתכן שחלק מהאנשים לא מודעים לכך שבעיות סחרחורת ואיזון יכולות להיות תסמינים של מצבים בריאותיים בסיסיים. חוסר ידע או הבנה זה עלול להוביל להחמרה של הבעיה, ובשלב מאוחר יותר לגרום לנפילה מסכנת חיים".
ליד: "תופעה מוכרת אצל אנשים מבוגרים היא שפעמים רבות הם יעדיפו להתעלם מתחושות של סחרחורות ואיבוד שיווי משקל, ולהסתיר את זה מהסביבה שלהם"
מה זה אוטו-נוירולוגיה?
האוטולוגיה היא תורת האוזניים ומחלות האוזן. אוטו-נוירולוגיה היא תחום המחקר המתמקד בבעיות של האוזן הפנימית ומערכת שיווי המשקל, ובמיוחד בתפקודם של אלו בשמיעה ובאיזון. תחום האוטו-נוירולוגיה הוא אחד משבע ההתמחויות הקיימות ברפואת אף-אוזן-גרון, ומשלב באופן מרתק בין מערכת העצבים והמוח לבין מערכת שיווי המשקל והשמיעה. מומחה בתחום זה מאבחן ומטפל בבעיות של סחרחורות והפרעות חושיות, וכן בבעיות אוזניים והאוזן הפנימית, כמו: דלקות אוזניים, ירידה בשמיעה, זמזומים, כאבים באזור הפנים והצוואר, גידולים באוזן ובעיות במערכות העצבים הגורמים להפרעות בשיווי המשקל ובשמיעה. לשם אבחון מטופל המתלונן על סחרחורות, תידרש סדרה של בדיקות ובירורים עם מומחים. ביניהם, ברוב המקרים, המטופל יופנה גם למומחה אוטו-נוירולוגיה.
"מערכת שיווי המשקל מספרת לגוף שלנו איך אנחנו זזים ואיפה אנחנו נמצאים. כאשר אנחנו מזיזים את הראש, נוזל באוזן הפנימית שלנו זז גם הוא, מה שעוזר למוח שלנו לדעת איך אנחנו זזים. מידע זה עוזר למוח שלנו לשלוט בשיווי המשקל שלנו ולמקד אותנו", מסביר ד"ר ישי. "מערכת השמיעה שלנו, לעומת זאת, דורשת יותר חשיבה כדי לעבד צלילים ולהגיב. מערכת שיווי המשקל פועלת לרוב באופן אוטומטי כדי לעזור לנו להסתגל במהירות לשינויים בסביבה שלנו. זו הסיבה שאנשים עם בעיות שמיעה יכולים לעתים קרובות להסביר את רגשותיהם טוב יותר מאשר אלה עם בעיות שיווי משקל. כדי לבדוק את מערכת השמיעה, אנחנו משמיעים צלילים, אבל כדי לבדוק את מערכת שיווי המשקל, אנחנו צריכים להזיז את האדם או את ראשו. בעוד שיש כלים לבדיקת מערכת השמיעה ישירות, בדיקת מערכת שיווי המשקל דורשת בדרך כלל את המומחיות של אוטו-נוירולוג".
החזון: לשמש כמרכז רב-תחומי מוביל אזורי
לא ברור איך לד"ר ראובן ישי יש בכלל זמן לרוץ מרתונים. מעבר להיותו רופא בכיר ומנתח במחלקת אא"ג בבית חולים רמב"ם, הוא גם מספיק להיות מנתח באסותא, לטפל בחיילים בבית חולים 10 בחיפה, ואף לשמש כרופא מבצעי בסיירת צנחנים בתור איש מילואים פעיל. לאחרונה אף החליט להרחיב את עיסוקיו ופתח את המכון הרפואי לאא"ג, סחרחורת ושיווי משקל במדיקל וילג', יחד עם אלי ויצמן, בעלי המרכז הרפואי החדשני, המדיקל וילג' בחדרה, שנועד לשנות את הסטיגמה ששירותי רפואה מתקדמים ניתן לקבל רק בתל אביב ובמרכז הארץ.
לדבריו, "עברתי השתלמות מחקרית של שלוש שנים בבוסטון בהרווארד בתחום האוזניים, ובטורונטו בקנדה בתחום ניתוחי האוזניים, בסיס גולגולת וסחרחורת. כיום אני מוביל מספר מחקרים באוניברסיטה בחיפה בתחום הסחרחורת בהקשר של הקורונה, הפרעות קשב ושיווי משקל, וסחרחורת מסיבות נוספות. מעבר לזה, בזמני החופשי אני מאמן ריצה, בעל קבוצת ריצה חברתית ללא תשלום, מלווה חירשים ועיוורים בריצה ועוסק במרתונים וריצות למרחקים ארוכים בצורה מקצועית".
ד"ר ישי ממשיך ומסביר כיצד החליט לפתוח את המכון ברפואי במדיקל וילג': "כדי לתת מענה רחב יותר ללקוחות, הגעתי לשכור חדר כרופא במדיקל וילג' בחדרה. במהלך הפגישה נוצר חיבור מוצלח ורצון להרחיב את שיתוף הפעולה בינינו, מעבר להשכרת קליניקה. לאחר בדיקות מעמיקות, נוצרה הזדמנות לפתוח מכון עצמאי ומושקע לאא"ג, סחרחורות ושיווי משקל, לצד מכוני העיניים והרפואה האסתטית שקמו בהצלחה רבה. החלטתי ללכת על זה, בעיקר בגלל שהתחברתי לחזון של המקום, וכן בזכות התשוקה של אלי ויצמן לקדם את הרפואה המודרנית לתושבי האזור ולהציע במכון את המכשור הטכנולוגי המתקדם ביותר בתחום".
"האני מאמין שמוביל אותי בהקמת המכון בחדרה הוא לתת את השירות המקסימלי, המקצועי והיעיל ביותר למטופלים, מבחינה מקצועית, מבחינת זמינות, ומבחינת חיבור בין מומחים נוספים במדיקל וילג', עם יחס בין אישי וחוויית לקוח מקסימלית. החזון בסופו של דבר הוא לשמש מרכז רב-תחומי מוביל אזורי בתחום אוזניים, סחרחורת ושיווי משקל, ולתת מענה כולל לציבור המטופלים", אומר ד"ר ישי.
המכון מציע למטופלים את השירותים הבאים: ייעוץ מומחה לאף-אוזן-גרון, צוואר, שיווי משקל וסחרחורות; ייעוץ נוירולוג מומחה; הערכת סחרחורות ושיווי משקל על ידי רופא אוטו-נוירולוג, HIT-V בדיקה מקיפה במעריכה באופן פיזיולוגי את תפקוד איברי מערכת שיווי המשקל בשלוש התעלות החצי קשתיות; פלטת כח – בדיקה המאפשרת הערכה כללית לגבי כל המערכות האחריות על שיווי המשקל; פיזיותרפיה וסטיבולרית – טיפול ייעודי על פי הגורם העיקרי לשיווי משקל או לסחרחורות.
"במרכז הזה אנחנו נותנים מענה לכל מה שקשור במחלות אף-אוזן-גרון, סחרחורת ושיווי משקל, כולל בדיקות ספציפיות ומתקדמות בתחום באמצעות הציוד הטכנולוגי המתקדם ביותר. הוא כולל צוות רב-מומחים: מעבר לתפקיד שלי כרופא בכיר ומנהל המרכז, ישנם עוד שני רופאי אא"ג, נוירולוגים, אורתופדים, פיזיותרפיסטים וטכנאי מכשור רפואי".
ד”ר ישי מסכם ואומר כי “נכון להיום, הניסיון והידע בתחום האוטו-נוירולוגיה הוא דל יחסית בארץ. כך, יוצא שהמטופלים עוברים בין מומחים רבים, ומחכים לעתים חודשים ארוכים לאבחנה ותוכנית טיפול, כאשר בינתיים הם סובלים מסחרחורות ואובדן שיווי משקל. אחד היתרונות הגדולים במכון הפרטי הוא הזמינות הגבוהה לתורים עבור המטופלים. יש אפשרות לקבוע תורים תוך 72 שעות בלבד. העובדה הזו יכולה להציל חיים”
ליד: "החזון בסופו של דבר הוא לשמש מרכז רב-תחומי מוביל אזורי בתחום אוזניים, סחרחורת ושיווי משקל, ולתת מענה כולל לציבור המטופלים"